Już w tę niedzielę mieszkańcy Piły spróbują pobić wynik Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości. Pod okiem popularnych kucharzy: Matteo Brunettiego i Waldemara Załuskiego mają zamiar ugotować jajecznicę - uwaga - aż z 6 tysięcy jaj!
To niecodzienne wydarzenie odbędzie się w Parku na Wyspie o godz. 15, gdzie stanie olbrzymia patelnia, która ma około 5 metrów kwadratowych powierzchni. Jego organizatorem jest Pilski Bank Żywności, którego ambasadorem - przypomnijmy - został w tym roku finalista 6. edycji MasterChefa Matteo Brunetti.
Urodzony Włoch, w którego żyłach płynie także polska krew będzie smażył jajecznicę wspólnie z mieszkańcami.
Warto podkreślić, że aktualny rekord w smażeniu jajecznicy ustanowiony został w 2013 roku. Wówczas zespół znanego szefa kuchni Waldemara Załuskiego (właściciela największej w naszym kraju patelni plenerowej) przygotował danie z 5 tysięcy jaj.
Ciekawe jest to, że Waldemar Załuski w niedzielę także będzie w Pile i dołoży sił do pobicia własnego rekordu. Wydarzenie mocno wsparł Urząd Miasta, który na organizację imprezy przeznaczył 6 tys. zł.
Jajecznica z 6 tysięcy jaj wystarczy na jakieś 3 tysiące porcji, więc nikt nie wyjdzie głodny z Wyspy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?