Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co druga ryba nie nadaje się do sprzedaży

MaW
MaW
Święta coraz bliżej. Tymczasem 30 z 61 zbadanych ryb i przetworów rybnych nie powinno być sprzedawanych. Trochę lepiej jest z pieczywem, mięsem, zabawkami i kosmetykami.

Trzeba uważnie patrzeć na to co kupujemy alarmuje Mazowiecka Wojewódzka Izba Handlowa. – W święta wszyscy się spieszą. Każdy chce jak najszybciej zrobić zakupy. Często nie zwracamy uwagi na to co wrzucamy do koszyka – mówi Dariusz Piątek, wicewojewoda Mazowiecki.

Tymczasem trzeba uważać. Jak informuje izba handlowa na Mazowszu, najgorzej jest ze sprzedawcami i producentami wyrobów z ryb. – W prawie połowie przebadanych przez nas produktów znaleźliśmy odchylenia wykraczające poza przyjęte normy – mówi Grzegorz Wrzosek, szef Mazowieckiej Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej.

Warto dokładnie oglądać to co się kupuje

– Największe zastrzeżenia mieliśmy do różnej od deklarowanej przez sprzedawców zawartości soli, tłuszczu, białka i udziału mięsa. Zdarzają się też wady w zawartości łusek, ubytki skóry, pozostałości wnętrzności – wymienia Wrzosek. Inspektor radzi, by kupując ryby mrożone, zwracać uwagę na tzw. glazurę – lodową powłokę chroniącą produkt przed wyschnięciem i zabrudzeniem. Powinna być ona przejrzysta i bezbarwna. Jej zawartość powinna być umieszczona na opakowaniu lub w miejscu sprzedaży.

– W przypadku ryb świeżych sprzedawca ma obowiązek umieszczenia informacji odnośnie obszaru połowu i metody produkcji oraz podać handlową nazwę produktu – zaznacza Wrzosek. Pamiętajmy także, że każdy sprzedawca wędlin jest zobowiązany do umieszczania informacji o ich składzie, czyli o zawartości danego składnika np. mięsa, przypraw, substancji dodatkowych. – W przypadku wędlin i pieczywa nie było już tak źle jak z rybami. Tylko 16 proc. próbek nie spełniała wymogów – mówi Wrzosek. 

W 16. proc. produktów wykryto nieprawidłowości

Między styczniem, a listopadem 2009 roku, wojewódzka inspekcja handlowa w Warszawie przeprowadziła łącznie 1855 kontroli w zakresie m.in. bezpieczeństwa, jakości i prawidłowości oznakowania towarów oraz funkcjonowania placówek handlowych.

Zbadano około 1400 partii artykułów spożywczych, kwestionując 16 proc. z nich z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie (głównie pieczywo, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne) oraz 20 proc. z powodu niewłaściwej jakości (najwięcej nieprawidłowości w przypadku ryb i przetworów rybnych). Z powodu tych uchybień nałożono 59 mandatów na łączną kwotę prawie 7800 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto