Festiwal Smaków w Uniejowie już w weekend. Organizatorzy zapraszają na smakowite spacery po mieście Term. Moc atrakcji zaplanowanych zostało na sobotnio-niedzielny Festiwal Smaków, który odbędzie się w Uniejowie. Program piątej edycji kulinarnego przedsięwzięcia przedstawia się atrakcyjnie, smakowicie i... międzynarodowo.
Gwiazdą festiwalu będzie Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.
Oprócz kulinarnych warsztatów będzie można samemu wcielić się w rolę jurora oceniającego konkursowe potrawy przygotowane przez uniejowskich restauratorów. Wystarczy odebrać Paszport Degustatora i wyruszyć na smakowity spacer po mieście Term.
Nowym elementem Festiwalu Smaków są pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez ekspertów. Takie szkolenia rozpoczną się już dzisiaj. O godz. 10 w Domu Pracy Twórczej otworzy je konferencja pod hasłem „Od pomysłu do biznesu”. Podczas piątkowych warsztatów kulinarnych uniejowianin Adam Kozanecki, finalista MasterChefa zaprezentuje sposoby wykorzystania lokalnych produktów w potrawach. Kolejny z dzisiejszych wykładów dotyczy rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia działalności gospodarczej przez rolników. Będzie też wykład w zakresie systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych oraz roli produktów lokalnych w rozwoju przedsiębiorczości. Organizatorzy zapraszają ponadto na prezentację produktów regionalnych z Węgier.
Festiwal Smaków 2017 TAK BYŁO!
FESTIWAL SMAKÓW W UNIEJOWIE 2016 TAK BYŁO!
Sobota i niedziela, to wspomniane już wcześniej „Smakowite spacery po Uniejowie”. Motywem przewodnim tego festiwalu są lokalne produkty: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. W rywalizacji o podniebienia Smakoszy weźmie udział 13 restauracji festiwalowych, które zaserwują łącznie 19 potraw: 12 dań głównych z Ogórkiem Termalnym z Uniejowa i 7 deserów z dodatkiem miodu pszczelego. Będą to porcje degustacyjne (100-120 g) w cenie 5-6 zł. W trakcie festiwalu należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Zbierając do tego dokumentu pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, można wziąć udział w smakowitej zabawie. Głosując na najsmaczniejsze dania i desery sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2018”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody. LISTA DAŃ TUTAJ
Oto program wydarzeń w ramach tegorocznego Festiwalu Smaków:
13.04. 2018 (piątek); godz. 10:00-15:30, Dom Pracy Twórczej - „Od pomysłu do biznesu. Konferencja lokalnych produktów”
- Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych. Ekspert - Adam Kozanecki (uniejowianin, finalista MasterChef)
- Wykład nt. rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia działalności gospodarczej przez rolników
- Wykład w zakresie systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych oraz roli produktów lokalnych w rozwoju przedsiębiorczości wraz z prezentacją Ogórka Termalnego z Uniejowa, jako produktu lokalnego
- Prezentacja produktów regionalnych z Węgier. Eksperci - delegacja z miasta partnerskiego Uniejowa - Mórahalom, Węgry
Ekspert - Fausto Sabellico (przedstawiciel miasta partnerskiego Uniejowa - Alatri, Włochy)
- Warsztaty kulinarne z ekspertem. Ekspert - Adam Kozanecki (uniejowianin, finalista MasterChef)
14.04. 2018 (sobota); godz. 10:00-14:30, Dom Pracy Twórczej - Konferencja pn. „Budowa marki i promocja produktu lokalnego”
- Wykład w zakresie: turystyki kulinarnej, wykorzystania produktów lokalnych do rozwoju działalności gospodarczej
- Międzynarodowy pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych
- Gwiazda Festiwalu - Alessandro Ceci (Mistrz Pizzy z Włoch - zdobywca Pucharu Świata oraz rekordu Guinnessa w pieczeniu pizzy).
Głównym elementem Festiwalu jest akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie” W weekend 14-15.04. w wybranych restauracjach trwa czyli konkurs na najlepszą potrawę na bazie produktów lokalnych. W roli głównej: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli. Więcej informacji na temat festiwalowych potraw wkrótce na naszej stronie internetowej i plakatach.
Zapraszamy do odwiedzania festiwalowych restauracji:
14.04. 2018 (sobota); godz. 12:00-20:00
15.04. 2018 (niedziela); godz. 11:00-18:00.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?