Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaków w Uniejowie rozpoczęty. Finalista MasterChefa serwował tatara z ogórkiem termalnym (ZDJĘCIA i FILM)

Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie
Festiwal Smaków w Uniejowie Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie rozpoczęty. Jutro i w niedzielę zapraszamy na smakowite spacery po mieście Term. W weekend czeka nas moc kulinarnych atrakcji, o które zadba m.in.... Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

Festiwal Smaków w Uniejowie rozpoczęty. Jutro i w niedzielę zapraszamy na smakowite spacery po mieście Term. W weekend czeka nas moc kulinarnych atrakcji, o które zadba m.in.... Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

Sobota i niedziela, to wspomniane już wcześniej „Smakowite spacery po Uniejowie”. Motywem przewodnim tego festiwalu są lokalne produkty: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. W rywalizacji o podniebienia Smakoszy weźmie udział 13 restauracji festiwalowych, które zaserwują łącznie 19 potraw: 12 dań głównych z Ogórkiem Termalnym z Uniejowa i 7 deserów z dodatkiem miodu pszczelego. Będą to porcje degustacyjne (100-120 g) w cenie 5-6 zł. W trakcie festiwalu należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Zbierając do tego dokumentu pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, można wziąć udział w smakowitej zabawie. Głosując na najsmaczniejsze dania i desery sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2018”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody.

Nowym elementem Festiwalu Smaków są pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez ekspertów, które w ramach Festiwalu Smaków w Uniejowie odbyły się już dzisiaj. Uczestnicy piątkowego szkolenia „Od pomysłu do biznesu. Konferencja lokalnych produktów” mieli okazję poznać lokalne produkty miast partnerskich Uniejowa: węgierskiego Mórahalom (przedstawiciele częstowali strudlami - popularnymi ciastkami w tym kraju oraz włoskiego Alatri. Potem swój kulinarny kunszt zaprezentował uniejowianin Adam Kozanecki, który będzie festiwalowym ekspertem przez cały czas trwania smakowitej imprezy. Dziś swoim słuchaczom uniejowski finalista programu MasterChef zaserwował m.in. tatara wołowego z Ogórkiem Termalnym z Uniejowa oraz ogórkową zupę niespodziankę. A czym Adam zaskoczy w weekend? Aby się przekonać trzeba koniecznie wziąć udział w Festiwalu Smaków w Uniejowie.

Festiwal Smaków w Uniejowie - Program na sobotę

Dom Pracy Twórczej - Konferencja pn. „Budowa marki i promocja produktu lokalnego”

- Wykład w zakresie: turystyki kulinarnej, wykorzystania produktów lokalnych do rozwoju działalności gospodarczej
- Międzynarodowy pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych
- Gwiazda Festiwalu - Alessandro Ceci (Mistrz Pizzy z Włoch - zdobywca Pucharu Świata oraz rekordu Guinnessa w pieczeniu pizzy).

Głównym elementem Festiwalu jest akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie” W weekend 14-15.04. w wybranych restauracjach trwa czyli konkurs na najlepszą potrawę na bazie produktów lokalnych. W roli głównej: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli. Więcej informacji na temat festiwalowych potraw wkrótce na naszej stronie internetowej i plakatach.

Zapraszamy do odwiedzania festiwalowych restauracji:

14.04. 2018 (sobota); godz. 12:00-20:00
15.04. 2018 (niedziela); godz. 11:00-18:00.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Smaków w Uniejowie rozpoczęty. Finalista MasterChefa serwował tatara z ogórkiem termalnym (ZDJĘCIA i FILM) - Poddębice Nasze Miasto

Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto