Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaków w Uniejowie. Smakowite spacery po mieście jeszcze w niedzielę. Włoski mistrz kuchni ocenia potrawy FOTO

Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie. Smakowite spacery po mieście Term
Festiwal Smaków w Uniejowie. Smakowite spacery po mieście Term Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie trwa w najlepsze. Smakowite spacery szlakiem restauracji oraz punktów gastronomicznych rywalizujących o "Lilię Smakosza" w sobotę cieszyły się ogromnym zainteresowanie. Każdy z nas może stać się jurorem. Dania konkursowe ocenia też profesjonalna komisja, w której główne role pełnią Adam Kozanecki, uniejowski finalista programu MasterChef oraz Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

Festiwal Smaków w Uniejowie trwa w najlepsze. Smakowite spacery szlakiem restauracji oraz punktów gastronomicznych rywalizujących o "Lilię Smakosza" w sobotę cieszyły się ogromnym zainteresowanie. Każdy z nas może stać się jurorem. Dania konkursowe ocenia też profesjonalna komisja, w której główne role pełnią Adam Kozanecki, uniejowski finalista programu MasterChef oraz Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

- Oceniamy wygląd, smak oraz zapach - wyjaśnia Adam Kozanecki. - Każdy człowiek ma swoje gusta, a każde podniebienie reaguje inaczej na smak. Myślę, że nawet w naszej komisji oceny będą zróżnicowane. CI, którzy będą próbowali dań prezentowanych podczas piątej edycji Festiwalu Smaku, także będą różnili się w opiniach. Dopiero na sam koniec, już po festiwalu, zsumujemy głosy i zobaczymy, czy nasza ocena będzie taka sama, jak ludzi, którzy degustowali te dania.

Festiwal Smaków w Uniejowie

- Zainteresowanie festiwalem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania - mówi Justyna Wujec, współwłaścicielka Gościńca "Nad Wartą" w Uniejowie. - Jest bardzo dużo i mieszkańców, i turystów. Z roku na rok jest ich coraz więcej, co nas bardzo cieszy. Kuchnia cały czas na bieżąco dorabia ciasto, które jest cały czas jeszcze w piekarniku. Jako deser serwujemy ciasto na bazie miodu. Jest duże zainteresowanie i mobilizacja całej załogi, zarówno kuchni, jak i kelnerów. Jesteśmy na bieżąco z produkcją, więc na pewno dań nam nie zabraknie.Zapraszamy wszystkich serdecznie. Będzie nam miło każdego gościć. Nam zależy na dobrej opinii zarówno ekspertów z komisji konkursowej, którzy na pewno dadzą nam swoje cenne wskazówki. Od nich nagroda i wyróżnienie będzie dla nas wielkim zaszczytem, ale wiadomo goście, klienci, turyści, to byłaby dla nas niesamowita pochwała, gdyby udało nam się zająć dzięki ich głosom pierwsze, drugie lub nawet trzecie miejsce.

Motywem przewodnim tego festiwalu są lokalne produkty: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. W rywalizacji o podniebienia Smakoszy weźmie udział 13 restauracji festiwalowych, które zaserwują łącznie 19 potraw: 12 dań głównych z Ogórkiem Termalnym z Uniejowa i 7 deserów z dodatkiem miodu pszczelego. Będą to porcje degustacyjne (100-120 g) w cenie 5-6 zł. W trakcie festiwalu należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Zbierając do tego dokumentu pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, można wziąć udział w smakowitej zabawie. Głosując na najsmaczniejsze dania i desery sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2018”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody.

Do odwiedzania festiwalowych restauracji zapraszamy w niedzielę w godzinach 11-18.

A TAK BYŁO W PIATEK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto