Składniki:
- 240 g mąki pszennej typ 450
- 80 g mąki krupczatki
- 60 g cukru pudru
- 40 g masła
- 100 g płynnego miodu (można zastąpić sztucznym miodem, syropem klonowym lub daktylowym)
- 1 jajko M
- ok. 4 g sody (płaska łyżeczka) - ważne, soda z węglanem sodu np. Gellwe
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego (np. dr Oetker)
Przygotowanie ciasta
1. Miód, cukier i masło roztopić w rondelku ciągle mieszając (nie dopuścić do zagotowania)
2. Po zdjęciu z palnika dodać jajko i energicznie wymieszać rózgą.
3. Dodać ekstrakt i wymieszać.
4. 3/4 mąki wsypać do wysokiego naczynia, dodać rozpuszczone (letnie) składniki i wymieszać.
5. Stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z sodą, wyrabiać malakserem lub mikserem z końcówkami do ciasta ok. 3-4 minuty do połączenia składników (zrobią się duże grudki).
6. Uformować kulę, mocno spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na min. 5 godzin (ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej). Może leżeć w lodówce kilka dni.
Po wyjęciu z lodówki
1. Wyjąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, posypać delikatnie mąką i wyciąć ciastka.
2. Wycięte ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą. Ciastka układać w odległości min. 3 cm od siebie.
3. Stemplować bezpośrednio na blaszce z gładkim spodem. Odcisnąć wzór naciskając po bokach stempla aby wgłębienia dobrze wypełniły się ciastem - nałożyć wykrojnik, który przytrzyma ciasto - zdjąć stempel - odciąć nadmiar ciasta.
Pieczenie
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (ustawienia góra-dół)**. Jeśli piekarnik nie będzie odpowiednio nagrzany przed wstawieniem ciastek, wzory mogą się odkształcić. Małe ciastka (4-5 cm) piec ok. 6-8 minut, średnie (6-8 cm) ok. 7-9 minut, duże powyżej 9 cm średnicy piec dłużej.
Upieczone ciastka można przechowywać do ok. 3 miesięcy.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?