Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

III Uniejowski Festiwal Smaków (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
Uniejowski Festiwal Smaków
Uniejowski Festiwal Smaków Krzysztof Kaniecki
III Uniejowski Festiwal Smaków, to jak zapewniają organizatorzy, najbardziej smakowite wydarzenie w mieście Term. Podczas tej imprezy każdy będzie mógł w weekend odebrać paszport upoważniający do odwiedzenia trzynastu biorących udział w festiwalu uniejowskich punktów gastronomicznych, których właściciele serwują konkursowe potrawy.

III Uniejowski Festiwal Smaków, to jak zapewniają organizatorzy, najbardziej smakowite wydarzenie w mieście Term. Podczas tej imprezy każdy będzie może odebrać paszport upoważniający do odwiedzenia trzynastu biorących udział w festiwalu uniejowskich punktów gastronomicznych (szczegółowa lista oraz serwowane dania na plakacie), których właściciele serwują konkursowe potrawy. A głosować warto. Spośród uczestników, którzy oddadzą prawidłowo wypełniony paszport, rozlosowane będą zaproszenia do restauracji, vouchery na zabiegi SPA, bilety wstępu do „Term” i książki kucharskie.

Uniejowski Festiwal Smaków - Program:

W sobotę w godz. 12-22 odbyła się degustacja potraw w restauracjach biorących udział w festiwalu. Sporo ciekawego działo się w Domu Pracy Twórczej przy Zamku. Odbyła się prelekcja Emilii Straszewskiej, dietetyka Uzdrowiska Uniejów Park zatytułowana „Żywienie na wagę zdrowia - zasady racjonalnego odżywiania”; pokaz carvingu - sztuki rzeźbienia warzyw i owoców w wykonaniu Szkolnego Koła Carvingu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi oraz pokaz kulinarny „Dobre, bo uniejowskie” połączony z degustacją w wykonaniu Adama Kozaneckiego - uniejowianina, finalisty MasterChefa.

W niedzielę z kolei nastąpi kontynuacja degustacji potraw w restauracjach biorących udział w festiwalu (w godz. 11.00-18.00).
Najważniejsza podczas Festiwalu jest możliwość zdegustowania aż 13 potraw przyrządzonych z wielkim zaangażowaniem, pomysłowością i pasją przez uniejowskich restauratorów. Każde danie jest wyjątkowe i niepowtarzalne, ale to co je łączy, to dodatek koziego sera. Wyruszając w smakową trasę warto pamiętać, że w każdej restauracji w czasie trwania festiwalu można zaopatrzyć się w Paszport Degustatora i w ten sposób zbierając pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, wziąć udział w dobrej i smakowitej zabawie.

Głosując na jedno najsmaczniejsze danie sprawimy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody. Warunkiem oddania ważnego głosu i wzięcia udziału w losowaniu jest degustacja minimum sześciu festiwalowych potraw, które oferowane będą w promocyjnej cenie 5-6 złotych. „Lilia Smakosza”. Nagroda została zaprojektowana i wykonana specjalnie na potrzeby naszego festiwalu przez Bogusława Krzciuka z Wydziału Wzornictwa i Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi, w ramach współpracy Gminy Uniejów z ASP w Łodzi.

W poprzedniej, wrześniowej edycji tego smakowitego wydarzenia tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca II Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2015” zdobyła Restauracja Zorbas. Jej właścicielka odebrała w sobotę z rąk burmistrza Józefa Kaczmarka, członka zarządu województwa łódzkiego Jolanty Zięby-Gzik oraz Adama Kozaneckiego "Lilię Smakosza".

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto