Tegoroczna impreza odbędzie się w ostatni weekend kwietnia. Zgodnie z tradycją, szefowie kuchni z uniejowskich restauracji, przygotują na nią autorskie menu. W tym roku organizatorzy postawili przed nimi niełatwe zadanie. W bądź co bądź wiosenne menu będą musieli wkomponować kilka jesiennych przysmaków.
- Zadaniem ekip kucharskich będzie wyczarowanie własnego pomysłu dań głównych z wykorzystaniem do tego celu grzybów leśnych, a także deserów na bazie śliwek - wyjaśniają organizatorzy.
Festiwalowych dań będą kosztować zarówno goście, jak i specjalnie powołane na tę okazję jury, a każda z grup (osobno goście i osobno jury) przyzna swoje nagrody.
Kilka dni temu organizatorzy zdradzili, że gościem specjalnym tegorocznego festiwalu będzie instrumentalista i wokalista Jan Trebunia-Tutka. Artysta wcześniej już dwukrotnie odwiedzał Uniejów, jako muzyk. W tym roku wcieli się jednak w rolę członka komisji konkursowej.
- Choć nie jest specjalistą w dziedzinie gastronomii, to gotowanie sprawia mu ogromną przyjemność. Ponadto od dzieciństwa delektował się specjałami regionalnej kuchni góralskiej, która nie dość, że jest znakomita i niepowtarzalna, to tylko dzięki ręce gaździny ma również specyficzny, „prawdziwy” smak - wyjaśniają organizatorzy.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?