Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny Uniejów. Nowy pomysł na promocję miasta. Są pierwsze propozycje nowych imprez zgłoszone przez finalistę Master Chefa ZDJĘCIA

Jarosław Popek
Jarosław Popek
Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Od strony kulinarnej do tej pory Uniejów promował Festiwal Smaków, który w minionym roku miał ósmą edycję
Od strony kulinarnej do tej pory Uniejów promował Festiwal Smaków, który w minionym roku miał ósmą edycję Urząd Miasta w Uniejowie / uniejow.pl
Uniejów chce stać się rozpoznawalnym miejscem na mapie Polski nie tylko za sprawą popularnych Term, ale i... od strony kulinarnej. W wypromowaniu się pod tym kątem z naciskiem na kuchnię regionalną miastu ma pomóc pochodzący stąd finalista programu Master Chef. Jakie propozycje, które uzupełnią tradycyjny już uniejowski Festiwal Smaków, zgłoszono?

Jak informuje Urząd Miasta w Uniejowie, kulinarnej ofensywie poświęcono spotkanie, w którym uczestniczyły władze z jednej strony, z drugiej osoby prowadzące działalność o charakterze gastronomicznym, pszczelarze i producenci żywności z terenu gminy. - Turyści, którzy licznie przyjeżdżają do uzdrowiska, po zażyciu kąpieli w gorących wodach termalnych, mają zwykle ochotę na przekąszenie czegoś smacznego. Wówczas chętnie korzystają z szerokiej bazy gastronomicznej Uniejowa. Jak wiadomo, oferta jest dość duża, bo w około 3-tysięcznym miasteczku funkcjonuje obecnie ponad 20 obiektów restauracyjnych – _zaznacza urząd informując, że - by w pełni spożytkować ten potencjał - burmistrz zaprosił do współpracy finalistę programu „MasterChef”, uniejowianina z pochodzenia – Adama Kozaneckiego. - Wspólne rozmowy doprowadziły do zrodzenia się pomysłu na nowy projekt, któremu przyświecać ma hasło: „Kulinarny Uniejów”._

Jak wyjawia uniejowski urząd, Adam Kozanecki przedstawił już kulinarne pomysły na bieżący rok. Znalazły się wśród nich cztery imprezy, które towarzyszyć będą wpisanemu już na stałe w uniejowski kalendarz atrakcji Festiwalowi Smaków. Nowe propozycje to: „Pisanki, pisanki, jajka malowane”, „Prosto z rusztu – wielkie grillowanie”, „Słodko jak w niebie!” oraz „Winobranie”. Ich realizacja zaplanowana jest na okres od kwietnia do września. Ponadto aspekt kulinarny miałby się pojawić w Uniejowie również w grudniu, w trakcie Jarmarku Bożonarodzeniowego. Jak podkreślają pomysłodawcy, warunkiem koniecznym jest udział lokalnych producentów, hodowców, kół gospodyń wiejskich, a przede wszystkim restauratorów, których poproszono o aktywne włączenie się do projektu. W jakim kształcie ostatecznie będzie zrealizowany – jak zaznacza urząd – przyjdzie jeszcze poczekać, bo wzięte mają być pod uwagę wszystkie przemyślenia, pomysły i wskazówki uczestników spotkania.

W galerii zdjęcia z ostatniej, ósmej edycji uniejowskiego Festiwalu Smaków

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto