Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na Uniejowskim Festiwalu Smaków królować będą grzyby. Impreza odbędzie się pod koniec sierpnia

Krzysztof Kaniecki
Krzysztof Kaniecki
Na Uniejowskim Festiwalu Smaków królować będą grzyby
Na Uniejowskim Festiwalu Smaków królować będą grzyby Krzysztof Kaniecki
Pandemia koronawirusa namieszała w kalendarzu imprez przesuwając termin tegorocznej edycji Uniejowskiego Festiwalu smaków. Rok temu 14 restauracji rywalizując o "Lilię Smakosza" i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019" miało zaprezentować dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królowały więc ziemniaki, a w deserach jabłka. Tym razem na festiwalowych smakoszy czekać będą autorskie, niebanalne dania główne, przygotowane na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych, a także przepyszne desery w towarzystwie śliwek.

- Kiedy na początku roku planowaliśmy siódmą edycję Uniejowskiego Festiwalu Smaków, nie spodziewaliśmy się, że jego termin trzeba będzie przesunąć z kwietnia na sierpień - podkreślają organizatorzy najbardziej samkowitego z festiwali. - Jak się jednak okazuje, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło…

Zarówno lipiec, jak i sierpień, to miesiące najbardziej hojne w warzywa i owoce. Nie dosyć, że w tym okresie wszystkie one są wyjątkowo pyszne, aromatyczne i kuszące, to dodatkowo akurat latem posiadają najwięcej wartości odżywczych. Podobnie jest z grzybami – na grzybobranie wyruszyć można już od połowy lata. Wtedy to w naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków.

- Czas, na który zaplanowaliśmy Festiwal Smaków (22-23 sierpnia), sprzyja więc temu, aby zjeść zdrowo, sezonowo i lokalnie - podkreślają organizatorzy przedsięwzięcia.

Większość restauracji zadeklarowało swój udział w wydarzeniu już dawno temu. Obecnie, w związku ze zmianą terminu Festiwalu, właściciele oraz szefowie kuchni miejscowych lokali sprawdzają, czy w zaproponowanym czasie będą mogli w nim uczestniczyć, a ci, którzy już wiedzą, że data im odpowiada, przesyłają swoje kulinarne propozycje.

Na stronach Urzędu Miasta Uniejowa restauratorzy dzielą się pomysłami na danie główne z wykorzystaniem, jakże by inaczej, grzybów.

Leśne grzyby, niezależnie od tego, czy smażone, duszone, pieczone, suszone, marynowane, od wieków stanowią o specyficznym aromacie i smaku kuchni polskiej i niezmiennie pozostają niezastąpionym składnikiem wielu potraw.

Grzyby suszone to znakomity dodatek do bigosu, farszu na uszka i pierogi, a także główny składnik zupy grzybowej. Z kolei kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki, borowiki i maślaki, wybornie smakują podsmażone z cebulą, masłem, śmietanką, z koperkiem. Można przyrządzać je także z jajkami, z mięsem czy z serem żółtym. Z grzybów pieczonych można robić zapiekanki, tarty i pizzę. Podgrzybki i borowiki znakomicie smakują w risotto, sosie grzybowym lub w zupach. Do marynowania najbardziej nadają się borowiki, podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, koźlarze, gąski czy maślaki.

Mimo, że gatunków grzybów jest bardzo wiele, uniejowscy kucharze doskonale wiedzą, które do czego nadają się najlepiej. Wiedzą, i specjalnie dla Was ugotują dania, których sami będziecie mogli spróbować.

Podczas dwóch przesmacznych dni wakacyjnego weekendu w festiwalowym menu znajdą się m.in.: Poliki wieprzowe z musem grzybowym, Pappardelle z borowikami, Uniejka w lesie, Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie, Sakiewki na sianie, Las na talerzu, Risotto a’la Funghi z wędzonym parmezanem, Makaron gajowego.

Niektóre spośród wymienionych nazw same wskazują, co będzie można znaleźć na talerzu. Inne z kolei brzmią dość tajemniczo. Jeśli chcecie się dowiedzieć, co się za nimi kryje, zaglądajcie na naszą stronę. Już niebawem pojawią się tu kolejne propozycje, a wraz z nimi opisy festiwalowych potraw oraz zdjęcia, na widok których aż ślinka cieknie…

(Źródło: UM Uniejów)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto