Sporą atrakcją okazał się basen z żywymi rybami, ale największą ciekawostką były warsztaty kulinarne, które poprowadził uczestnik jednej z edycji programu Top Chef Marcin Piotrowski. W kuchni, pod okiem znanego z telewizji mistrza kulinarnego, oprawiane były karpie, z których przygotowanych zostało 5 potraw: karp "gotowany"w soku z cytryny na sposób azjatycki, tatar z karpia, burger z kotletem z karpia, rosół z karpia oraz karp smażony z przyprawami "piernikowymi" z pure cytrynowym i mizerią.
Drugiego dnia w menu warsztatowym, oprócz ceviche i tatara z karpia, pojawiła się orzeźwiająca, tajska zupa rybna i risotto z pieczonym pstrągiem.
Jak zapewniają organizatorzy wyjazdowych warsztatów, które odbyły się w Rąbieniu, grupa wyjechała najedzona, pełna nowej wiedzy i umiejętności. Nic dziwnego, że już teraz opiekunowie zgłosili chęć udziału w każdych kolejnych tego typu zajęciach organizowanych przez Rybacką Grupę Działania "Z Ikrą" - partnera Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Od ikry do stołu – hobby, ekologia, zdrowie, praca – warsztaty dla dzieci ze szkółek wędkarskich z terenu gmin Dalików, Świnice Warckie i Konstantynów Łódzki.”, konkurs nr 4/2020 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2020 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego
na lata 2020–2021.
Dziś spotkaliśmy się z dziećmi i młodzieżą ze Szkółki Wędkarskiej ze Świnic Warckich. Udało się nam przekonać co niektórych, do spróbowania potraw z ryb. Oczywiście najmniejszy problem był z burgerem
Tak jak i poprzednie grupy, dzieciaki dostały od Okręgu PZW w Sieradzu książki - przekazują organizatorzy warsztatów.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?