Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Tygielek Smaków" dla szynki dojrzewającej z Białej Góry (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
"Tygielek Smaków" dla szynki dojrzewającej Stanisława Katuszy
"Tygielek Smaków" dla szynki dojrzewającej Stanisława Katuszy Fot. Krzysztof Kaniecki
"Tygielek Smaków" dla szynki dojrzewającej z Białej Góry. Produkt stworzony w Zakładzie Rzeźniczo-Wędliniarskim Stanisława Katuszy kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne. Nagrody dla najlepszych potraw i produktów wręczane są podczas targów Natura Food.

"Tygielek Smaków" dla szynki dojrzewającej z Białej Góry. Produkt stworzony w Zakładzie Rzeźniczo-Wędliniarskim Stanisława Katuszy kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne. Nagrody la najlepszych potraw i produktów wręczane są podczas targów Natura Food.

W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne równych sobie nie miała szynka dojrzewająca z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego z Białej Góry w gm. Wartkowice. Jej szef Stanisław Katusza jest dumny, że bazujący na naturalnych produktach i starym przepisie wyrób był bardziej chwalony niż najbardziej wyszukane zagraniczne specjały.

- Przygotowując szynkę dojrzewającą bazuję na przedwojennych przepisach, kiedy to wędliny zazwyczaj były przechowywane pod strzechą na poddaszach domów i bez ulepszaczy się nie psuły - zauważa Stanisław Katusza. - Do mojej szynki, gdybym nawet chciał dołożyć jakąś chemię, to na pewno nie przetrwałaby długiego okresu leżakowania.[

Tygielek Smaków dla szynki dojrzewającej

Trzeba wiedzieć, że wartkowicka szynka dojrzewa aż przez 3 miesiące. Tyle czasu moczy się w soli. Zamiast kuchennej można ją zastąpić morską, co zdaniem autora nagrodzonego przysmaku, daje lepszy efekt. Do tego dochodzi pieprz, liście laurowe oraz inne naturalne zioła. Mięso w tym czasie ma się zakonserwować w odpowiedniej temperaturze i nie może się zepsuć. Po kwartale szynkę trzeba opłukać z przypraw w letniej wodzie i jak obeschnie przez około dobę wkłada się do wędzarni, w której spędza kolejne dwie doby.

- Za dnia wędzimy, a w nocy odpoczywa i znów to samo - informuje pan Stanisław. - Dopiero po odpowiednim uwędzeniu szynkę można parzyć.

Nagrodzoną szynkę można kupić w sklepach. Kosztuje niewiele więcej niż normalna.
W VI Wojewódzkim Konkursie Produktów Tradycyjnych "Tygielek Smaków" oceniano wygląd potraw i wyrobów, nazwę i jej lokalny czy ludowy charakter, tradycje i związek z regionem oraz walory smakowe, a także czy użyto lokalnych surowców.

O "Tygielkach Smaków" więcej piszemy w tygodniku "Nad Wartą Weekend".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto