Jak podkreśla Urząd Miasta w Uniejowie, Festiwal ma na celu prezentację i popularyzację regionalnych walorów kulinarnych, promowanie lokalnych restauracji oraz zainspirowanie miejscowych restauratorów i mieszkańców gminy do odkrywania i wprowadzania do swojego jadłospisu rodzimych produktów, tradycji i przepisów kulinarnych typowych dla gminy Uniejów.
Zobacz jakie pyszności przygotowano na Uniejowski Festiwal Smaków 2021. KLIKNIJ W LINK PONIŻEJ:
W VIII Uniejowskim Festiwalu Smaków w rywalizacji o „Lilię Smakosza” udział wzięło osiem lokali gastronomicznych, które przygotowały łącznie 15 propozycji, w tym 8 dań głównych, w których obowiązkowym składnikiem była cukinia, a także 7 gruszkowych deserów. Swoje typy wskazywali członkowie komisji konkursowej jak i goście imprezy.
Komisja konkursowa – jak przypomina oficjalny portal gminy uniejow.pl - w kategorii „danie główne” najwyżej oceniła „Halibuta w kwiecie lata” przygotowanego przez restaurację VARTO w Hotelu Termalnym. Natomiast gościom Festiwalu najbardziej przypadł do gustu pomysł restauracji AQUA w ApartHotelu, czyli „Asiette z cukinii z polędwiczką wieprzową”. Najsmaczniejszy deser, tu opinia obu gremiów była zgodna, przyrządzony został przez Mikser Street Food we współpracy z Lodziarnią Ochłoda. Uznanie zdobył „Croissant z lodami gruszkowymi”.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?