VII Uniejowski Festiwal Smaków. Konkurs na „Lilię Smakosza 2020” rozstrzygnięty (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
VII Uniejowski Festiwal Smaków UM Uniejów
VII edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków już za nami. Wydarzenie po raz kolejny stało się okazją, by weekend spędzić apetycznie – racząc się festiwalowymi propozycjami.

Do rozsmakowania się w nowoczesnych i zaskakujących w swym połączeniu potrawach, ale także tych przygotowywanych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa i kojarzone są z kuchnią domową, zaprosiło nas 12 restauracji.

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu było przyrządzenie potraw z wykorzystaniem grzybów leśnych oraz śliwek.

12 dań głównych oraz 10 deserów ocenionych zostało przez Komisję konkursową oraz Gości Festiwalu. Zarówno jedni, jak i drudzy, w swoich ocenach pod uwagę wzięli kompozycję smaków, a także estetykę podania. Jak się okazało, również i w tym roku szefowie kuchni nie zawiedli. Wykazali się kreatywnością i wyobraźnią, a więc cechami dobrego szefa kuchni.

We wszystkich urnach znajdowało się łącznie 266 Paszportów, z czego:

  • Paszporty ważne: 226
  • Paszporty nieważne (brak wymaganej liczby pieczątek w obu kategoriach, brak danych osobowych, brak podpisu): 40
  • Paszporty ważne w kategorii Danie główne: 218
  • Paszporty ważne w kategorii Deser: 156

VII Uniejowski Festiwal Smaków. Konkurs na „Lilię Smakosza 2020” rozstrzygnięty

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:

I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 19 pkt.
II miejsce – LOKAL za danie: „Chrupiąca kurka” – 14 pkt.
III miejsce – Zagroda Młynarska za danie: „ Las na talerzu” – 13 pkt.

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:

I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 23 pkt.
II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Uniejowskie śliwki” – 18 pkt.
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 13 pkt.

W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:

I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za danie: „Polędwiczka wieprzowa pieczona w runie leśnym” – 93 głosy
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za danie: „Policzki wieprzowe w medalowym Pilsie” – 71 głosów
III miejsce – Restauracja Zorbas za danie: „Sakiewki na sianie” – 69 głosów

W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:

I miejsce – ApartHotel Uniejów, Aqua Restaurant za deser: „ Tarta śliwkowa z wanilią” – 77 głosów
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za deser: „Pralina śliwkowa” – 71 głosów
III miejsce – LOKAL za deser: „Jak śliwka w wafel!” – 44 głosy

Źródło: UM Uniejów

VII Uniejowski Festiwal Smaków. Konkurs na „Lilię Smakosza 2...

Czym jest Fundusz Odbudowy i Krajowy Plan Odbudowy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie