VII Uniejowski Festiwal Smaków. Wkrótce oficjalne wyniki (ZDJĘCIA)

Dominika Rospara
VII Uniejowski Festiwal Smaków UM Uniejów
Festiwalowe podróże po kulinarnych szlakach już za nami. Będziemy je wspominać wyjątkowo, nie tylko ze względu na obecną sytuację związaną z pandemią, ale przede wszystkim na walory smakowe, którymi szefowie kuchni uniejowskich restauracji zaskoczyli nasze podniebienia.

Tym razem na talerzach dominowały grzyby leśne i śliwki – sezonowe dodatki. Tegoroczny Festiwal Smaków urozmaiciła obecność dwóch szczególnych gości: Anny Pastuszki-Zańczak – dziennikarki kulinarnej oraz Jana Trebuni-Tutki – wybitnego muzyka.

Uniejowski Festiwal Smaków z roku na rok przyciąga do lokalnych restauracji rzeszę degustatorów, spragnionych nowych smaków i aromatów. Kulinarne spacery rozpoczęły się w sobotę (22 sierpnia) i trwały od godziny 12.00 do 20.00, oraz w niedzielę (23 sierpnia) w godzinach 12.00 – 18.00. W tegorocznym konkursie wzięło udział 12 restauracji. Na liście pojawili się zarówno stali restauratorzy, jak i nowe lokale.

– Jestem fanką Festiwalu Smaków, dlatego nie ominęłam jeszcze żadnej edycji. Cieszy mnie, że nowo otwarte restauracje oferują nam tak smaczne dania. Kulinarny festiwal jest dla nich dużą szansą na promocję i przekonanie przyjezdnych gości do swojej oferty. – mówi Katarzyna, uczestniczka Festiwalu Smaków.

VII Uniejowski Festiwal Smaków

Ostatnim ocenianym obiektem była karczma w Zagrodzie Młynarskiej, gdzie członkowie Komisji podsumowali wszystkie przyznane oceny. Dzięki festiwalowi goście mieli okazję delektować się wyjątkowymi smakami – od kuchni staropolskiej aż po street food. Mimo mniejszej liczby uczestników konkursu, wybór dań i tak był ogromny!

– Wrażenia są niesamowite. To dla mnie kompletnie nowa sytuacja. Jest mi bardzo miło, że zostałem zaproszony do tak zacnej komisji z panią Anią Pastuszką na czele. To duże zaskoczenie, że jest tutaj tyle ciekawych miejsc, gdzie można naprawdę godnie zjeść. Za każdym razem, kiedy tu przyjeżdżam, poznaję nowe miejsca, nowe uroki i nowe smaki Uniejowa. – mówi Jan Trebunia-Tutka – wiceprzewodniczący Komisji Festiwalowej. – Zaczęło się od ogórków kiszonych na wodzie uniejowskiej, a dziś spożywamy tutaj wyborne potrawy, które myślę, że wkrótce będą znane w całej Polsce jako regionalne dania.

Mimo kapryśnej pogody restauracje co rusz odwiedzane były przez smakoszy kulinarnych, którzy z wielkim zaangażowaniem wypełniali karty paszportów odpowiednią ilością punktów. Oceniając, członkowie Komisji brali pod uwagę zarówno smak danej potrawy, kompozycję dania i jego prezentację na talerzu, obsługę, ale też wysiłek włożony w przygotowanie potrawy festiwalowej. Zadanie nie było łatwe, ale jury wyłoniło już swoich faworytów. Choć na tę chwilę są to informacje poufne, oficjalne wyniki znajdą Państwo TUTAJ.

Dominika Rospara

VII Uniejowski Festiwal Smaków. Wkrótce oficjalne wyniki (ZDJĘCIA)

Czym jest Fundusz Odbudowy i Krajowy Plan Odbudowy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie