W Boże Narodzenie - wędliny z Białej Góry

Artykuł sponsorowany
W Boże Narodzenie na stołach nie może zabraknąć wędlin z Białej Góry

Świąteczny, suto zastawiony stół – to już nasza polska tradycja. W Boże Narodzenie nie powinno zabraknąć na nim wędzonek oraz wędlin wyrabianych według staropolskich, sprawdzonych przepisów. Właśnie takie smaczne i zdrowe produkty oferuje swoim klientom Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski z Białej Góry koło Wartkowic w powiecie poddębickim. To rodzinna firma z ponad 25-letnią tradycją, która w swojej bogatej bazie produktów ma właśnie tak poszukiwane w czasie grudniowych świąt przez wszystkie gospodynie domowe tradycyjnie wędzone wędliny i szynki. Jaka jest główna tajemnica ich niepowtarzalnego smaku?

- Najważniejsza jest jakość mięsa, które w naszym zakładzie pochodzi z własnego skupu od okolicznych rolników – odpowiada Tomasz Gręda, główny technolog w Zakładzie Rzeźniczo-Wędliniarskim w Białej Górze. – Do tego wszyscy zatrudnieni w zakładzie są wykwalifikowanymi pracownikami. Nasze wyroby produkowane są według starych receptur. Kiełbasy i szynki wędzone są w tradycyjny sposób na drewnie olchowym i dębowym. Nasze produkty peklowane są metodą suchą poprzez nacieranie przyprawami lub na mokro, kiedy leżakują od 10 do 21 dni w odpowiednio przygotowanym wywarze. My idziemy w kierunku jakości i tradycji. Nasze wyroby są niskowydajne. W zakładzie prowadzony jest system jakości HCCAP.

Na święta Bożego Narodzenia Zakład w Białej Górze proponuje wędliny tradycyjnie wędzone. Wyborny smak naszych produktów uzyskujemy – stosując mięsa najwyższej jakości. Starannie wyselekcjonowane kawałki mięsa oraz przyprawy zapewniają naszym wyrobom niepowtarzalny smak i aromat, a odpowiednio długie wędzenie gwarantuje niepowtarzalny charakter wędlin. Wśród wyrobów oferowanych przez nas znajdą Państwo wspaniałe kiełbasy, wędliny i szynki. Najbardziej godne polecenia w okresie nadchodzących świąt są: szynka farmera, kiełbasa schabowa, kiełbasa pieczona, boczek wiejski z czosnkiem, salceson z zagrody, kaszanka, pasztetowa wątrobiana, szynka krucha oraz schab po staropolsku, karczek po staropolsku i łopatka po staropolsku. To tylko kilka polecanych przez nas produktów, bo gama wyrobów naszego zakładu jest dużo szersza, a oferowane na sklepowych półkach mięso jest zawsze świeże.

Wyroby Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego w Białej Górze są doceniane na targach i różnego rodzaju konkursach. Zakład posiada Certyfikat „Gwarancja Najwyższej Jakości” za produkcję wyrobów wędliniarskich przyznany przez Europejskie Centrum Jakości i Promocji Regionalnej decyzją Administratora Europejskiej Kapituły Jakości i Ekologii. W ostatnim czasie trzy produkty (kaszanka, karczek pieczony i kiełbasa swojska) zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a będą składane wnioski o uzyskanie znaku dla kolejnych wyrobów. Zakład uzyskał też prawo do używania znaku jakościowego „JAKOŚĆ TRADYCJA” za schab pieczony z Białej Góry, szynkę dojrzewającą z Białej Góry i kiełbasę kruchą. Zakład bierze udział w akcjach promocyjnych, wystawiając swoje stoiska z wyrobami oraz prowadzenie degustacji podczas imprez regionalnych, dzięki czemu cieszy się dużym zaufaniem i uznaniem wśród klientów. Wyroby Zakładu były wielokrotnie nagradzane na imprezach o charakterze regionalnym, takich jak np. Jarmark Wojewódzki, Jarmark Poddębicki czy wojewódzkie etapy konkursów „Polski Producent Żywności” oraz na Targach Natura Food, gdzie Zakład w 2013 i w 2015 r. otrzymał Tygielek Smaków za szynkę dojrzewającą i salceson z zagrody.

To wszystko powstaje w zakładzie, który w początkach swojej działalności sprzedaż wędlin prowadził na stoiskach mieszczących się na targowych placach. Od 2004 roku około stu produktów wędliniarskich, które są dostępne na naszym rynku, produkuje się w zakładzie w Białej Górze – zaprojektowanym według wymagań unijnych. Zakład jest w pełni przystosowany do produkcji wędlin według tradycyjnych metod i technologii. W Zakładzie są zainstalowane piece wędzarnicze, które są opalane wyłącznie drewnem, zapewniając całkowicie naturalny proces wędzenia. Warto podkreślić, że już w przyszłym roku Stanisław Katusza przekaże świetnie prosperującą firmę swojemu wnukowi Dawidowi.

– To w nim pokładam nadzieję na kontynuację tej tradycji – mówi Stanisław Katusza.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3