Nagrodą dla najsmaczniejszego miejsca w Uniejowie – restauracji, która zdobędzie najwięcej głosów w danej kategorii w ramach Uniejowskiego Festiwalu Smaku, jest Lilia Smakosza. Dwóch laureatów konkursu (w kategoriach za najlepsze danie główne i najlepszy deser), wyłoniła 5-osobowa komisja. W tym roku przewodniczyła jej Ewa Wachowicz, restauratorka i autorka książek kulinarnych. Dwie kolejne Lilie przyznane są na podstawie głosów oddanych na swojego faworyta przez wszystkich odwiedzających festiwalowe restauracje.
W ocenie festiwalowych potraw Ewie Wachowicz towarzyszyli pozostali członkowie Komisji konkursowej: Tomasz Wójcik – przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie, Mirosław Madajski – zastępca Burmistrza Miasta Uniejów, Jadwiga Urbaniak z Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrowsku oraz Agnieszka Olczyk z działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.
Zwycięzcy w kategorii danie główne- decyzja jury
- miejsce oraz Lilię Smakosza otrzymuje Pałac Uniejów za danie: „Makaron spaghetti z pesto z czerwonego buraka” (18 pkt)
- miejsce – Restauracja Herbowa – „Boćwina Arcybiskupów” (17 pkt)
- miejsce – Piekarnia „Chleb i Wino” – „Zapiekanka kraftowa” (14 pkt)
Zwycięzcy w kategorii deser- decyzja jury
- miejsce oraz Lilię Smakosza otrzymuje Przystań u Miksera za deser: „Figa z makiem” (24 pkt)
- miejsce – Pałac Uniejów – „Trzy światy z makiem” (20 pkt)
- miejsce – Pizzeria Pico Bello – „Makowa wiśnia” (15 pkt)
Było bardzo smacznie. Przede wszystkim bardzo się cieszę, że praktycznie wszystkie restauracje, które brały udział w konkursie, wywiązały się znakomicie z zadania smakowego jeżeli chodzi o buraczka i o mak. Muszę przyznać, że byłam pod wrażeniem jednej z restauracji, która buraczka podała w bardzo wielu odsłonach, bo była i sałatka z buraczka, i ravioli z buraczka, i mus z buraczka, i puder z buraczka, a to wszystko było podane z bardzo smaczną, dobrze zrobioną kaczką - skomentowała po konkursie Ewa Wachowicz, przewodnicząca jury.
Jurorami w Uniejowskim Festiwalu Smaków są też wszyscy odwiedzający konkursowe restauracje. To właśnie oni, biorąc udział w zabawie i oddając głos na swojego faworyta decydują, do kogo tym razem trafi ich Lilia Smakosza.
W ocenie gości w kategorii danie główne pierwsze miejsce oraz Lilię Smakosza otrzymuje Restauracja Herbowa za danie: „Boćwina Arcybiskupów” (86 głosów). Na drugim miejscu znalazła się Pizzeria Pico Bello z daniem Dzik w burakach (82 głosy). Trzecie miejsce zajęła Przystań u Miksera ze Stekiem z kałamarnicy (73 głosy). W kategorii deser zdaniem klientów 1. miejsce oraz Lilię Smakosza otrzymuje Przystań u Miksera za deser: „Figa z makiem” (66 głosów). 2 miejsce zajęła Pizzeria Pico Bello z Makową wiśnią (54 głosy), a trzecie Piekarnia „Chleb i Wino” za Tort makowo-czekoladowo-orzechowy z lodami makowymi (45 głosów).
Wszystkie dania były nieoczywiste. Jest coś oryginalnego w tym festiwalu, że Restauratorzy i szefowie kuchni podchodzą do tematów – dość, zdawałoby się, oczywistych i codziennych, w bardzo kreatywny, oryginalny, wyjątkowy sposób, więc ci, którzy wzięli udział w Festiwalu, ci którzy spacerowali po mieście w ten smakowity weekend, mieli okazję przekonać się, jak bardzo różne zdania można wykreować z tego samego surowca. Pozostaje tylko jedno pytanie: czy pogoda była tak świetna jak dania, czy dania tak świetne jak pogoda?- skomentował jubileuszowy festiwal smaków przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie Tomasz Wójcik, członek jury.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?