MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Poddębicach? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Poddębicach?
Gdzie się wybrać na lody w Poddębicach? Kerkez
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Poddębicach. Z całą pewnością lody są nieodłącznie związane z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego ożywczego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Poddębicach.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Poddębicach?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Poddębicach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Poddębicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Poddębicach?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy dodać polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety oraz lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Lody dawniej

Najstarszy przekaz o lodach w Polsce pochodzi z wieku XVII. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas obecne były one jedynie na królewskim dworze, a następnie na stołach szlacheckich.

Szerszą popularność lody zdobyły jeszcze przed wojną. Sprzedawane były z wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Powstawały także lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto