III Uniejowski Festiwal Smaków (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
Uniejowski Festiwal Smaków Krzysztof Kaniecki
III Uniejowski Festiwal Smaków, to jak zapewniają organizatorzy, najbardziej smakowite wydarzenie w mieście Term. Podczas tej imprezy każdy będzie mógł w weekend odebrać paszport upoważniający do odwiedzenia trzynastu biorących udział w festiwalu uniejowskich punktów gastronomicznych, których właściciele serwują konkursowe potrawy.

III Uniejowski Festiwal Smaków, to jak zapewniają organizatorzy, najbardziej smakowite wydarzenie w mieście Term. Podczas tej imprezy każdy będzie może odebrać paszport upoważniający do odwiedzenia trzynastu biorących udział w festiwalu uniejowskich punktów gastronomicznych (szczegółowa lista oraz serwowane dania na plakacie), których właściciele serwują konkursowe potrawy. A głosować warto. Spośród uczestników, którzy oddadzą prawidłowo wypełniony paszport, rozlosowane będą zaproszenia do restauracji, vouchery na zabiegi SPA, bilety wstępu do „Term” i książki kucharskie.

Uniejowski Festiwal Smaków - Program:

W sobotę w godz. 12-22 odbyła się degustacja potraw w restauracjach biorących udział w festiwalu. Sporo ciekawego działo się w Domu Pracy Twórczej przy Zamku. Odbyła się prelekcja Emilii Straszewskiej, dietetyka Uzdrowiska Uniejów Park zatytułowana „Żywienie na wagę zdrowia - zasady racjonalnego odżywiania”; pokaz carvingu - sztuki rzeźbienia warzyw i owoców w wykonaniu Szkolnego Koła Carvingu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi oraz pokaz kulinarny „Dobre, bo uniejowskie” połączony z degustacją w wykonaniu Adama Kozaneckiego - uniejowianina, finalisty MasterChefa.

W niedzielę z kolei nastąpi kontynuacja degustacji potraw w restauracjach biorących udział w festiwalu (w godz. 11.00-18.00).
Najważniejsza podczas Festiwalu jest możliwość zdegustowania aż 13 potraw przyrządzonych z wielkim zaangażowaniem, pomysłowością i pasją przez uniejowskich restauratorów. Każde danie jest wyjątkowe i niepowtarzalne, ale to co je łączy, to dodatek koziego sera. Wyruszając w smakową trasę warto pamiętać, że w każdej restauracji w czasie trwania festiwalu można zaopatrzyć się w Paszport Degustatora i w ten sposób zbierając pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, wziąć udział w dobrej i smakowitej zabawie.

Głosując na jedno najsmaczniejsze danie sprawimy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody. Warunkiem oddania ważnego głosu i wzięcia udziału w losowaniu jest degustacja minimum sześciu festiwalowych potraw, które oferowane będą w promocyjnej cenie 5-6 złotych. „Lilia Smakosza”. Nagroda została zaprojektowana i wykonana specjalnie na potrzeby naszego festiwalu przez Bogusława Krzciuka z Wydziału Wzornictwa i Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi, w ramach współpracy Gminy Uniejów z ASP w Łodzi.

W poprzedniej, wrześniowej edycji tego smakowitego wydarzenia tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca II Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2015” zdobyła Restauracja Zorbas. Jej właścicielka odebrała w sobotę z rąk burmistrza Józefa Kaczmarka, członka zarządu województwa łódzkiego Jolanty Zięby-Gzik oraz Adama Kozaneckiego "Lilię Smakosza".

Rusza kanał TV dla seniorów, Antena HD

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie