Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery jak u babci!
Kaczka z owocami z Krośniewic
Składniki: Kaczka, 5 winnych jabłek, majeranek, 1/3 pora, 2 pomarańcze, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć ją majerankiem, solą i pieprzem. Polać oliwą i rozsmarować. Chłodzić w lodówce całą noc.
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda, pokroić na cząstki. Marynowaną kaczkę nadziać jabłkami i zaszyć białą nitką. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pomarańcze umyć i pokroić w cienkie plastry. Upieczoną kaczkę obłożyć plastrami pomarańczy, udekorować pokrojonym w prążki porem i pietruszką.