KGW Stara poleca: Paszteciki krucho - drożdżowe z pieczarkami i mięsem
Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 250 g margaryny, jajko, szklanka śmietany, szczypta soli, 35 g świeżych drożdży, łyżka ziół prowansalskich
Składniki na farsz: 1 kg pieczarek, 350 g mięsa mielonego, 4 cebule, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso przesmażyć na osobnej patelni. Następnie wszystko zmieszać, przyprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie, śmietanę, jajko, sól, zioła prowansalskie oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je i przeciąć na prostokąty około 10 cm szerokości. Na środku paska położyć farsz i zwinąć, aby powstał wałek. Nożem ciąć na dowolną grubość po skosie. Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec około 15 min, aż będą lekko złote.