Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z Ameryki pochodzi również fasola. Rośnie ona tam od Ameryki...
fot. annquasarano (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Fasola

Z Ameryki pochodzi również fasola. Rośnie ona tam od Ameryki Południowej do Północnej. I choć fasola kojarzy nam się wyjątkowo swojsko, to warto wiedzieć, że najwięcej jej gatunków rośnie w tropikach. Fasola również należy do jednej z najstarszych roślin uprawnych. Do Europy sprowadzono ją w XVI wieku, ale początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna. Tak było również w Polsce – na stoły trafiła dopiero w XVII wieku.

Warto wiedzieć, że fasoli, jaką my znamy, nie jedli ani starożytni Grecy, ani Rzymianie (takie informacje można dość często napotkać). Korzystali oni z nasion wielu roślin strączkowych, w tym roślin o nazwie wspięga (Vigna), które nazywali fasolą. Do tej rodziny należą również azjatyckie „fasole”. Jest to jednak co innego niż „nasza”, czyli amerykańska fasola (Phaseolus).

Zobacz również

Zabytkowe pojazdy na ulicach Poznania. Powiało historią!

Zabytkowe pojazdy na ulicach Poznania. Powiało historią!

Do śmierci matki i dwojga dzieci w Herbach nie przyczyniły się osoby trzecie

Do śmierci matki i dwojga dzieci w Herbach nie przyczyniły się osoby trzecie

Polecamy

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie