VI Uniejowski Festiwal Smaków już w ten weekend – kiedy, gdzie i co zjemy? (ZDJĘCIA POTRAW)

Krzysztof Kaniecki
Krzysztof Kaniecki
Uniejów już po raz szósty z rzędu zamieni się w raj dla poszukiwaczy dobrego jedzenia i zaprezentuje się prawdziwą niezwykłością smaków i zapachów. W weekend 13-14 kwietnia wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VI Uniejowski Festiwal Smaków.

Przedsmak najsmaczniejszej imprezy w Uniejowie można będzie poczuć już dzisiaj. W Domu Pracy Twórczej o godz. 10 rozpocznie się szkolenie, konferencja i pokaz kulinarny Adama Kozaneckiego. O godz. 14 organizatorzy Festiwalu Smaków zapraszają z kolei na konferencję z zakresu systemów jakości żywności i certyfikacji produktów, promocji produktów tradycyjnych i regionalnych. O produktach lokalnych opartych na wodzie geotermalnej z Uniejowa opowie Jacek Kurpik, prezes Geotermii Uniejów. Szczegółowy program oraz wszystkiego o festiwalu dowiemy się wchodząc na stronę: kulinarny.uniejow.pl.

Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.

Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.

W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztować będą 5 lub 6 zł.

Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! W GALERII ZDJĘĆ zobaczyć można czym kusić nas będą festiwalowe restauracje…

Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.

Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.

Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3