MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uniejowski Festiwal Smaków. Jest szansa, że ta najbardziej smakowita z uniejowskich imprez odbędzie się. W galerii zdjęcia sprzed roku FOTO

Krzysztof Kaniecki
VI Uniejowski Festiwal Smaków
VI Uniejowski Festiwal Smaków Krzysztof Kaniecki
Uniejowski Festiwal Smaków. Najbardziej smakowita z uniejowskich imprez odbędzie się jeszcze w tym roku. Planowany termin, to 22-23 sierpnia.

Taką datę podaje Tomasz Wójcik, od lat zasiadający w komisji konkursowej podczas Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

Przypomnijmy, że rok temu 14 restauracji rywalizowało o "Lilię Smakosza" i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019". Ich zadaniem było zaprezentować dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królowały więc ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodziły prosto od lokalnych producentów. Tym razem na festiwalowych smakoszy czekać będą autorskie, niebanalne dania główne, przygotowane na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych, a także przepyszne desery w towarzystwie śliwek.

- Miałem to szczęście, że próbowałem wszystkich 24 potraw i... ani jednej dobrej - mówił Tomasz Wójcik, członek komisji konkursowej. - Wszystkie były bardzo dobre i wybitne. Zwycięzcami tego konkursu jesteście wszyscy, bo każda restauracja biorąca udział w festiwalu, oferuje świetną kuchnię. Każdy, kto zjadł dowolną z tych potraw wie, że w Uniejowie dobrze karmią. Z każdą edycją wasze potrawy są doskonalsze. Już sobie nie mogę wyobrazić, jaki będzie poziom za rok.

Wyniki VI Uniejowskiego Festiwalu Smaków:

W ocenie Jury w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Gościniec „Nad Wartą” za „Uniejowski ziemniak w mundurku”
II miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kugel ziemniaczany”
III miejsce – Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park za „Duet doskonały”

W ocenie Jury w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kompresowane jabłko”
ex aequo
II miejsce – Hotel & Spa**** Kasztel Uniejów, Restauracja Kasztelańska za „Sambuk z uniejowskich jabłkek”
II miejsce – Restauracja Zorbas za „Nadwarciański przysmak jabłkowy”
III miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za deser „Legendarna pokusa”

W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za „Rycerskie doznanie”
II miejsce – Gościniec „Nad Wartą” za „Uniejowski ziemniak w mundurku”
III miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kugel ziemniaczany”

W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Hotel Uniejów**** ecoActive&Spa, Restauracja LaRegina za „Kompresowane jabłko”
II miejsce – Restauracja Herbowa na Zamku za deser „Legendarna pokusa”
III miejsce – Karczma w Zagrodzie Młynarskiej za „Jabłko z uniejowskim miodem w cieście”
Wyniki tegorocznej rywalizacji ogłoszono w piątek, podczas VIII Sesji Rady Miejskiej w Uniejowie.
Poziom tegorocznej edycji był tak wysoki, że nie można było pozwolić, aby którykolwiek z Restauratorów wyszedł z uroczystości z przysłowiową „pustą ręką”.

Nagrody uczestnikom Festiwalu wręczyli: Józef Kaczmarek – Burmistrz Uniejowa, Mirosław Madajski – Przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie oraz Tomasz Wójcik – Radny Rady Miejskiej w Uniejowie i jednocześnie członek Komisji konkursowej. Uroczystość poprowadziła Agnieszka Olczyk – koordynator konkursu i członek Komisji konkursowej.

Zwycięskie restauracje otrzymały tablice „Lilia Smakosza”, które zawisną w lokalach, informując gości o zdobyciu tytułu Najbardziej Smakowitego Miejsca w Uniejowie.

Zdobywcy II i III miejsc dostali dyplomy z gratulacjami, a wszyscy pozostali uczestnicy VI Festiwalu Smaków podziękowania za doskonałą współpracę i zaangażowanie włożone w organizację wydarzenia.
Specjalne gratulacje dla najlepszych w tym roku restauracji, a więc dla zdobywców od I do III miejsca, przekazała również Przewodnicząca Komisji konkursowej VI Uniejowskiego Festiwalu Smaków – Wicestarosta Łańcucki – pani Barbara Pilawa-Kraus, która podziękowała im za wysokie walory smakowe oraz estetykę podania potraw i życzyła dalszych sukcesów i satysfakcji z podejmowanych przedsięwzięć.

od 7 lat
Wideo

Wyniki pierwszej tury wyborów we Francji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poddebice.naszemiasto.pl Nasze Miasto