Konkurs na „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Łódzkiego 2023 r.” - jak przybliża Urząd Miasta w Uniejowie - organizowany jest przez Regionalną Organizację Turystyczną Województwa Łódzkiego i jest etapem regionalnym ogólnopolskiego konkursu na „Najlepszy produkt Turystyczny – Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej”. - Ma on na celu wyłonienie w danym roku najbardziej atrakcyjnych, nowatorskich i przyjaznych dla turystów produktów turystycznych w województwie łódzkim oraz ich popularyzację, a także wspieranie inicjatyw, których efektem jest tworzenie produktów turystycznych. Wyróżnionym produktom turystycznym przyznawane są w danym roku Certyfikaty ROTWŁ.
Jednym ze zwycięzców tegorocznej edycji konkursu został właśnie Uniejowski Festiwal Smaków, który otrzymał certyfikat w kategorii Produkt Turystyczny – Wydarzenie. Nagrodę wręczono podczas zorganizowanej w Łodzi konferencji: „Nowoczesne technologie internetowe w turystyce”.
Jaka jest historia Uniejowskiego Festiwalu Smaków?
Pierwsze dwie edycje wydarzenia – jak przypomina Uniejów - miały charakter imprez plenerowych, podczas których uczestnicy mogli poczuć smak Uniejowa dzięki produktom spożywczym przygotowanym przez wystawców. Dodatkową atrakcją były pokazy kulinarne połączone z bezpłatną degustacją, a przygotowane często przez znanych kucharzy.
- W roku 2016 po raz pierwszy pojawił się podczas Festiwalu Smaków motyw przewodni – kozi ser. Restauratorzy przygotowali autorskie dania na bazie tego właśnie produktu, a Festiwal przeniósł się do restauracji.
- W kolejnych latach wyznaczone zostały już dwa konkretne produkty – jeden jako obowiązkowy składnik dania głównego, drugi jako konieczny element deseru.
- Obecnie kucharze miejscowych obiektów gastronomicznych przygotowują dla mieszkańców i turystów specjalne degustacyjne menu: danie główne oraz/lub deser. Każda kolejna edycja to nowy, obowiązkowy temat przewodni dań, nawiązujący do tradycji kulinarnych typowych dla gminy Uniejów. W ciągu dwóch dni goście Festiwalu oraz członkowie powołanej komisji odwiedzają restauracje biorące udział w konkursie i przy pomocy Paszportu Degustatora oddają głosy na najsmaczniejsze potrawy.
- Zwycięzcy konkursu otrzymują nagrody – Lilie Smakosza. Przyznawane są one w kategorii „danie główne” oraz w kategorii „deser” zarówno przez gości, jak i przez komisję.
- Impreza ma na celu prezentację kulinarnego dziedzictwa oraz kultury stołu Uniejowa. Uczestnikom daje możliwość doświadczenia smaków tradycyjnych produktów żywnościowych w nowoczesnym wydaniu. Odgrywa ważną rolę jako miejscowa atrakcja turystyczna skierowana nie tylko do indywidualnego turysty, ale także do rodzin czy grup przyjaciół – podkreśla uniejowski magistrat dziękując wszystkim współtwórcom festiwalu. - Wszystko to możliwe jest dzięki zaangażowaniu miejscowych restauracji, począwszy od obiektów typu street-food, poprzez pizzerie i pierogarnie, aż po restauracje z wykwalifikowanym szefem kuchni.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?