VI Uniejowski Festiwal Smaków. W piątek konferencje i pokazy kulinarne, w sobotę i w niedzielę smakowite spacery po Uniejowie (ZDJĘCIA)

Krzysztof Kaniecki
VI Uniejowski Festiwal Smaków Krzysztof Kaniecki
Konferencje oraz pokaz kulinarny w wykonaniu uniejowskiego finalisty programu Master Chef Adama Kozaneckiego wprowadziły nas w VI Uniejowski Festiwal Smaków. Największa atrakcja, jaką są smakowite spacery, po Uniejowie rozpoczęły się w sobotę i będą kontynuowana także w niedzielę.

Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.

- Dziś zaskoczyłem mieszkańców Uniejowa daniami, do których wykorzystałem produkty z naszego regionu - mówił Adam Kozanecki. - W dwóch daniach pojawił się nasz regionalny twaróg, a w jednym skorzystaliśmy z naszego regionalnego jabłka. Była pasta z łososiem, rzodkiewką, koprem i cytryną na taki wiosenny sposób zaprezentowana. Do tego zrobiliśmy taką pastę z kaszy z burakiem, czerwoną papryką oraz z dużą ilością naci pietruszki, też z wykorzystaniem regionalnego twarogu. A nam koniec zrobiliśmy kardamonowo-cynamonowe chambly. Żeby skorzystać z dobrodziejstw naszym okolicznych sadów zapiekliśmy jabłko pod tak zwaną kruszonką. Z tego, co widzimy wszystko wszystkim smakuje, ale ja już teraz chciałbym zachęcić do odwiedzenia Uniejowa i spróbowania tych dań, które biorą udział w Festiwalu Smaków. W tym roku na warsztat wzięliśmy gruszki i jabłka oraz ziemniaka. Wiem, że będzie pysznie. Nic tylko przyjeżdżać i odwiedzać nasze miasto, bo jest naprawdę dużo fajnych miejsc, które można tutaj zobaczyć, ale przede wszystkim podczas VI Uniejowskiego Festiwalu Smaków możemy zjeść bardzo dużo dobrych rzeczy. [/i]

Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.

W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i kosztować będą 5 lub 6 zł.

Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! W GALERII ZDJĘĆ zobaczyć można czym kusić nas będą festiwalowe restauracje…

Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.

Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na otrzymanie tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019” oraz zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”.

Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…

Wideo

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

y
yoł

Filmik z tamtego roku :D

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3