Jak z dumą podkreśla Urząd Miasta w Uniejowie, Zagroda Młynarska to miejsce z duszą. - W lokalizacji nieco na uboczu wobec turystycznego centrum Uniejowa można tu doświadczyć prawdziwej chwili wytchnienia wsłuchując się w odgłosy i klimat otaczającej przyrody. W ofercie gastronomicznej obiektu od dawna goszczą produkty tzw. „bio” – naturalna coca-cola, kwas chlebowy, domowe nalewki, konfitury, które nawiązują do czasów, gdy produkty znane były jako „bez konserwantów”, a o ich trwałości decydowały jedynie właściwości ich składników, a nie chemiczne dodatki. A już wkrótce do naturalnej linii zagrodowych produktów dołączą soki, cydry i inne przetwory na bazie jabłoni. A to za sprawą sadu owocowego, który powstaje na działce w bezpośrednim sąsiedztwie obiektu. Kilkaset metrów kw. obsadzono 600. drzewkami w gatunku złotej renety i antonówki.
Burmistrz Uniejowa: - To powrót do korzeni
- Sad owocowy to powrót do korzeni i dobry przykład wykorzystania drzewnego surowca wynikający m.in. z potrzeby zwrócenia uwagi na zmiany klimatyczne oraz refleksji nad uprawą zdrowej i nieprzetworzonej żywności. Mam nadzieję, że sad będzie służył gościom Zagrody i szerzył edukację przyrodniczą – mówi pomysłodawca inicjatywy, burmistrz Józef Kaczmarek.
Sad - jak uzupełnia uniejowski urząd - jest kolejnym przykładem zagospodarowania zieleni w otoczeniu Zagrody Młynarskiej. Przy okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości powstała tam aleja dębów, oraz kwietna łąka. Z czasem drzewa owocowe przy Zagrodzie będą pełniły ważną rolę ekologiczną w krajobrazie przyrodniczo-rolniczym. Staną się miejscem żerowania wielu gatunków ptaków, owadów, płazów, gadów oraz drobnych ssaków. To przyczyni się do zwiększenia różnorodności biologicznej danego terenu.
- Mam nadzieję, że drzewa owocowe przy Zagrodzie, będą w przyszłości przestrzenią znaną nie tylko z uroku, ale i z plonów, a co za tym idzie unikalnych smaków, którymi będziemy mogli raczyć naszych Gości w postaci przetworów takich jak: dżemy, soki, marmolady, susz i cydry. Chcielibyśmy, aby nasze działanie miało wymiar edukacyjny. Stawiając na dawne odmiany chcemy propagować wiedzę o historii uprawy roślin sadowniczych, kulturze upraw, o nawykach żywieniowych naszych przodków i upowszechnić świadomość potrzeby ochrony tych żywych dóbr kultury i przyrody – komentuje kierownik Zagrody Młynarskiej Ireneusz Stańczyk.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?