Festiwal Smaków w Uniejowie już w weekend. Organizatorzy zapraszają na smakowite spacery po mieście Term

Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie Krzysztof Kaniecki
Festiwal Smaków w Uniejowie już w weekend. Organizatorzy zapraszają na smakowite spacery po mieście Term. Moc atrakcji zaplanowanych zostało na sobotnio-niedzielny Festiwal Smaków, który odbędzie się w Uniejowie. Program piątej edycji kulinarnego przedsięwzięcia przedstawia się atrakcyjnie, smakowicie i... międzynarodowo. Gwiazdą festiwalu będzie Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

Festiwal Smaków w Uniejowie już w weekend. Organizatorzy zapraszają na smakowite spacery po mieście Term. Moc atrakcji zaplanowanych zostało na sobotnio-niedzielny Festiwal Smaków, który odbędzie się w Uniejowie. Program piątej edycji kulinarnego przedsięwzięcia przedstawia się atrakcyjnie, smakowicie i... międzynarodowo.
Gwiazdą festiwalu będzie Alessandro Ceci, włoski rekordzista Guinnessa w pieczeniu pizzy.

Oprócz kulinarnych warsztatów będzie można samemu wcielić się w rolę jurora oceniającego konkursowe potrawy przygotowane przez uniejowskich restauratorów. Wystarczy odebrać Paszport Degustatora i wyruszyć na smakowity spacer po mieście Term.

Nowym elementem Festiwalu Smaków są pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez ekspertów. Takie szkolenia rozpoczną się już dzisiaj. O godz. 10 w Domu Pracy Twórczej otworzy je konferencja pod hasłem „Od pomysłu do biznesu”. Podczas piątkowych warsztatów kulinarnych uniejowianin Adam Kozanecki, finalista MasterChefa zaprezentuje sposoby wykorzystania lokalnych produktów w potrawach. Kolejny z dzisiejszych wykładów dotyczy rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia działalności gospodarczej przez rolników. Będzie też wykład w zakresie systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych oraz roli produktów lokalnych w rozwoju przedsiębiorczości. Organizatorzy zapraszają ponadto na prezentację produktów regionalnych z Węgier.

Festiwal Smaków 2017 TAK BYŁO!

FESTIWAL SMAKÓW W UNIEJOWIE 2016 TAK BYŁO!

Sobota i niedziela, to wspomniane już wcześniej „Smakowite spacery po Uniejowie”. Motywem przewodnim tego festiwalu są lokalne produkty: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. W rywalizacji o podniebienia Smakoszy weźmie udział 13 restauracji festiwalowych, które zaserwują łącznie 19 potraw: 12 dań głównych z Ogórkiem Termalnym z Uniejowa i 7 deserów z dodatkiem miodu pszczelego. Będą to porcje degustacyjne (100-120 g) w cenie 5-6 zł. W trakcie festiwalu należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Zbierając do tego dokumentu pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, można wziąć udział w smakowitej zabawie. Głosując na najsmaczniejsze dania i desery sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2018”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody. LISTA DAŃ TUTAJ

Oto program wydarzeń w ramach tegorocznego Festiwalu Smaków:

13.04. 2018 (piątek); godz. 10:00-15:30, Dom Pracy Twórczej - „Od pomysłu do biznesu. Konferencja lokalnych produktów”
- Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych. Ekspert - Adam Kozanecki (uniejowianin, finalista MasterChef)
- Wykład nt. rolniczego handlu detalicznego i prowadzenia działalności gospodarczej przez rolników
- Wykład w zakresie systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych oraz roli produktów lokalnych w rozwoju przedsiębiorczości wraz z prezentacją Ogórka Termalnego z Uniejowa, jako produktu lokalnego
- Prezentacja produktów regionalnych z Węgier. Eksperci - delegacja z miasta partnerskiego Uniejowa - Mórahalom, Węgry
Ekspert - Fausto Sabellico (przedstawiciel miasta partnerskiego Uniejowa - Alatri, Włochy)
- Warsztaty kulinarne z ekspertem. Ekspert - Adam Kozanecki (uniejowianin, finalista MasterChef)

14.04. 2018 (sobota); godz. 10:00-14:30, Dom Pracy Twórczej - Konferencja pn. „Budowa marki i promocja produktu lokalnego”

- Wykład w zakresie: turystyki kulinarnej, wykorzystania produktów lokalnych do rozwoju działalności gospodarczej
- Międzynarodowy pokaz kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych
- Gwiazda Festiwalu - Alessandro Ceci (Mistrz Pizzy z Włoch - zdobywca Pucharu Świata oraz rekordu Guinnessa w pieczeniu pizzy).

Głównym elementem Festiwalu jest akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie” W weekend 14-15.04. w wybranych restauracjach trwa czyli konkurs na najlepszą potrawę na bazie produktów lokalnych. W roli głównej: Ogórek Termalny z Uniejowa i miód pszczeli. Więcej informacji na temat festiwalowych potraw wkrótce na naszej stronie internetowej i plakatach.

Zapraszamy do odwiedzania festiwalowych restauracji:

14.04. 2018 (sobota); godz. 12:00-20:00
15.04. 2018 (niedziela); godz. 11:00-18:00.

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3